Marcați
Igor Dodon face bilanțul întrevederilor de la Bișkek
În cadrul vizitei sale la Bișkek, președintele țării, Igor Dodon, a avut întrevederi separate cu fiecare dintre cei cinci președinți ai statelor membre ale Uniunii Eurasiatice. Liderul moldovean le-a mulțumit personal fiecărui președinte pentru susținerea acordată Republicii Moldova în aspirațiile sale eurasiatice. Totodată în cadrul întrevederilor au fost abordate perspectivele aprofundării relațiilor bilaterale cu cele cinci state UEE.

În cadrul întrevederii cu președintele Federației Ruse, cei doi oficiali au abordat situația politică internă din Republica Moldova și chestiuni ce țin de relațiile bilaterale.

”I-am mulțumit Președintelui rus pentru soluționarea pozitivă a problemelor legate de exportul producției moldovenești pe piața rusească și pentru sprijinul oferit în soluționarea problemei migranților din Moldova. Am acceptat invitația lui Vladimir Putin de a participa la parada militară din Piața Roșie, care va avea loc pe 9 mai și de a participa la forumul economic de la Sankt Peterspurg, de la începutul lunii iunie”, a menționat Igor Dodon pe contul său de facebook.

Cu președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, Igor Dodon a vorbit despre perspectivele de colaborare a Republicii Moldova cu Uniunea Economică Eurasiatică. Oficialul moldovean a sublinit faptul că Republica Belarus este unul dintre partenerii importanți ai țării noastre.

”Am ajuns la concluzia că avem un potențial imens de aprofundare și extindere a relațiilor comerciale între statele noastre. Sunt sigur că odată cu dezvoltarea cooperării, schimburile comerciale între statele noastre vor fi doar în creștere. Am acceptat invitația liderului belarus să vizitez țara sa. Vizita este planificată pentru luna iulie”, a menționat șeful statului.

Cu președintele Armeniei, Serzh Sargsyan, Igor Dodon a discutat despre cooperarea moldo-armeană în sferele economică și umanitară. Cei doi au constatat că e nevoie de activizarea dialogului politic.

”Am subliniat necesitatea de a extinde și actualiza acordurile de cooperare între state. Totodată am constatat că trebuie să activizăm relațiile interparlamentare și interguvernamentale. Am discutat despre vizita mea în Armenia, planificată pentru a doua jumătate a anului curent, precum și despre organizarea ședinței comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică”, a spus Președintele.

Cu președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, Igor Dodon a discutat despre perspectivele de cooperare între cele două state, însă o atenție deosebită s-a acordat subiectului ce ține de interacțiune în cadrul Consiliului Economic Eurasiatic. Prioritățile de bază sunt sferele comercial-economice și cea cultural-umanitară.

În prima zi a vizitei sale în Kîrgîstan, Igor Dodon a avut o întrevedere bilaterală și cu președintele aceste țări, Almazbek Atambaev.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).