Marcați
Moldova, țară observator în cadrul Uniunii Euroasiatice
Consiliul economic Eurasiatic a aprobat statutul Republicii Moldova de țară observator în cadrul Uniunii Eurasiatice. Chestiunea a fost dezbătută de către cei cinci președinți ai statelor membre ale organizației. Președintele țării, Igor Dodon, prezent la reuniune, a declarat că acesta este un eveniment istoric pentru poporul Moldovei, care de câțiva ani la rând, își exprimă dorința de a face parte din comunitatea eurasiatică.

Ședința Consiliului Economic suprem al Uniunii Eurasiatice, din care fac parte doar președinții statelor membre ale comunității, a început cu anunțul făcut de gazda summit-ului, președintele Kîrgîstanului, Almazbek Atambaev. Acesta a informat comunitatea internațională, că Moldova a fost acceptată în cadrul Uniunii, cu statut de țară observator.

”Noi am examinat în cerc restrâns cererea Republicii Moldova cu privire la oferirea statutului de țară observator în cadrul Unuinii Economice Eurasiatice. Consiliul Economic, în cerc restrâns a adoptat următoarea decizie - Salutăm și aprobăm intențiile Republicii Moldova de a obține statutul de țară observator în cadrul UEE”, a declarat președintele Kîrgîstanului, Almazabek Atambaev

Liderii statelor membre ale Uniunii Eurasiatice au salutat prezența Republicii Moldova la acest summit important subliniind că organizația se extinde și își lărgește cooperarea cu importanți parteneri internaționali.

”Geografia Uniunii noastre se extinde. Construirea unui spațiu economic comun, obiectivele incluse în acordurile UEE, trezește interes și în rândul altor state din regiune. Drept dovadă este agenda ședinței de astăzi - cererea președintelui Moldovei, Igor Dodon și dorința multor state să constituie cu UEE o zonă economică liberă”, a menționat președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko.

”De o manieră constructivă au fost abordate chestiuni legate de colaborarea cu Iranul, China, India, Egipt și multe alte state”, a menționat președintele Armeniei, Serj Sarkisyan.

Vorbind despre extinderea geografică a Uniunii Economice Eurasiatice, liderii statelor membre au constatat că în perioada când statele lumii au fost lovite de criza financiară mondială, țările din cadrul Uniunii au trecut mai ușor peste aceste dificultăți, iar acum înregistrează o creștere economică fără precedent.

”Majoritatea țărilor noastre au înregistrat anul trecut o creștere economică inclusiv Kazahstanul. (18:12-18:27) Pot să vă informez că Kazahstanul și-a sporit comerțul cu Uniunea Eurasiatică cu 56,5%, cu Rusia 50% cu Belarusi 50%, cu Kîrgîstan 41%, iar cu Armenia de 3,5 ori”, a declarat președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin la fel a salutat apropierea Moldovei de Uniunea Eurasiatică și a accentuat că această organizație se impune serios pe plan internațional și devine din ce în ce mai puternică.

”În primul rând vreau la fel ca și șefii de state prezenți aici, să-l salut pe președintele Moldovei, Igor Dodon, care pentru prima dată participă la Consiliul Economic Eurasiatic. Menționez că colaborarea în cadrul UEE se desfășoară cu succes. Dacă e să vorbim despre activitatea internațională a Uniunii, amintesc că este semnat un acord de colaborare cu Vietnamul, se poartă negocieri cu China, Israel, Serbia, Egipt, India, Singapore și s-a vorbit aici și despre contactele noastre cu Iranul. Cooperăm activ și cu ASEAN și cu alte organizații. Dezvoltarea conturului extern al uniunii noastre trebuie să continuie sistemic. Uniunea Eurasiatică va continua să crească și să se întărească, în interesul popoarelor noastre”, a spus președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, le-a mulțumit liderilor Uniunii Eurasiatice, pentru faptul că au acceptat cererea de a obține statutul de observator în cadrul UEE. El a dat asigurări că relațiile de cooperare între Moldova și comunitatea eurasiatică vor fi din ce în ce mai productive.

”Pentru noi evenimentul de astăzi este unul important. Poporul Moldovei urmărește cu atenție procesele integraționiste în spațiul eurasiatic. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova pledează deschis pentru integrarea țării în Uniunea Eurasiatică. Este un eveniment istoric pentru noi. În ultimii 15-16 ani liderii politici din Moldova declarau că doresc să colaboreze cu Uniunea Vamală, cu UEE, dar astăzi ne-ați invitat, noi am venit, am discutat și ne-am înțeles principial. Eu cred că asta e cel mai important”, a declarat Igor Dodon.

Republica Modlova este prima țară care obține statut de observator în cadrul Uniuni Economice Eurasiatice.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).