Marcați
Indexarea pensiilor de două ori în an, exclusă de pe ordinea de zi
Guvernarea și-a manifestat din plin atitudinea cinică față de una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale - pensionarii. În ajunul sfintelor sărbători de Paște, majoritatea parlamentară a exclus de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi proiectul de lege privind indexarea pensiilor de două ori în an. Autorii inițiativei documentului, deputații socialiști, s-au arătat surprinși de gestul exponenților guvernării și au calificat atitudinea acestora drept genocid împotriva oamenilor în etate.

Propunerea de a exclude de pe ordinea de zi a ședinței chestiunea privind indexarea pensiilor de două ori în an a venit din partea vicepreședintelui Comisiei Protecție Socială, Sănătate şi Familie, deputatul PD, Valentina Stratan. Aceasta a invocat costurile mari pe care le implică proiectul de lege. Este vorba de 1,9 miliarde de lei anual, pentru a le asigura oamenilor în etate o pensie decentă.

”Costul acestui proiect este catastrofal de mare, avizul este negativ și suntem obligați să respectăm prevederile constituționale. Cu atât mai mult că acest proiect de lege a întrunit în comisia noastră de profil doar două voturi pentru”, a menționat deputatul PDM, Valentina Stratan.

În replică, unul dintre autorii proiectului de indexare a pensiilor, deputatul socialist Victor Sorocean, a atras atenția asupra standardelor duble, adoptate de către majoritatea parlamentară, atunci când este vorba de a susține o categorie socială precum pensionarii și a returna furtul secolului.

”Nu știu ce catastrofă este: furtul miliardului sau un miliard 900 de milioane, care trebuie să fie alocate pentru pensionarii Republicii Moldova?”, i-a replicat deputatul PSRM, Victor Sorocean.

Insistența parlamentarului socialist a fost trecută cu vederea și majoritatea parlamentară a exclus de pe ordinea de zi proiectul de lege.

”Statul încearcă, din nou, să economisească din contul pensionarilor, din contul oamenilor care au ridicat țara noastră, din contul buneilor noștri. Putem spune acum un singur lucru: decizia pe care a votat-o majoritatea parlamentară înseamnă lichidarea pensionarilor, în calitate de categorie socială, categorie de cetățeni, ceea ce este un genocid social”, a declarat socialistul Vladimir Odnostalco.

De asemenea, deputații socialiști au menționat că, deși pare mare, suma de 1,9 miliarde de lei, necesară pentru indexarea cu 20 la sută a pensiilor, poate fi identificată ușor.

”Foarte simplu! Oameni buni, întoarceți sau anulați legea ceea cu miliardul, care este pus pe umerii cetățenilor. Noi trebuie să plătim, împreună cu dumneavoastră, 25 de miliarde de lei, pe parcursul multor ani. Întoarceți banii înapoi și va fi, pentru 10 ani, cel puțin, suma necesară pentru a majora pensiile la pensionari”, a menționat deputatul PSRM, Victor Sorocean.

Potrivit estimărilor PSRM, 84 la sută dintre pensionarii din Moldova primesc pensii ce nu acoperă minimul necesar pentru această categorie, adică, mai puțin de 1500 de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).