Marcați
Abateri financiare în instituțiile medicale din țară
Instituțiile medicale din țară au admis în 2016 abateri financiare de peste 10 milioane de lei. Constatarea a fost făcută de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, în urma controalelor efectuate pe parcursul anului trecut. Abaterile țin de utilizarea de folosirea banilor în alte scopuri decât cele prevăzute în Programul unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală.


Principalele neconformități constatate la nivelul asistenței medicale spitalicești țin de plata parțială sau integrală a serviciilor medicale sau a medicamentelor de către pacienții asigurați. De asemenea, au fost atestate cazuri de limitare a accesului persoanelor asigurate la medicamente compensate, precum şi la servicii de înaltă performanță. Printre instituțiile medicale în care au fost înregistrate cele mai multe abateri sunt Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă", Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Institutul Mamei și Copilului, precum și Spitalul Clinic Republican.

Cât privește asigurarea populației cu investigații paraclinice, precum analize de laborator, servicii de fizioterapie şi reabilitare medicală, reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină au constatat că acestea au fost acoperite la nivel de doar 60 la sută. În urma evaluărilor efectuate în 2016, s-a constatat că instituțiile medicale au utilizat mijloace financiare provenite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală în alte scopuri decât cele prevăzute în Programul unic. Printre prestatorii care au admis astfel de abateri sunt spitalele raionale Vulcăneşti, Taraclia, Străşeni, Sângerei, Centrul de Sănătate Cahul şi Spitalul pentru Copii "Valentin Ignatenco".

Volumul total al acestor mijloace financiare, inclusiv penalitățile aplicate, a ajuns la 10 milioane 855 de mii de lei, cu opt la sută mai mult, comparativ cu cel înregistrat în 2015.

Prestatorii serviciilor medicale care au admis astfel de situaţii au fost obligaţi să returneze banii în conturile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină şi să plătească penalități.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).